Konestar Oy

TAUSTAA JA HISTORIAA

Konestar Oy on vuonna 2012 perustettu perheyritys. Ensimmäiset vuodet keskityttiin pelkästään tuotekehitykseen tavoitteena työkonekäyttöinen ketjusaha linjakatujen vieruspuiden oksien raivaamiseen. Yrityksen pääomistaja on pitkään sähköverkon rakentajana urakoinut Heikki Kvist. Kehitystyö on vienyt Heikin kaiken vapaa-ajan, mutta on ollut mieluisaa, joten aikaa sille on löytynyt. Kehittämistyö on tehty kokonaan omin varoin ja kuten hyvin on vuosien aikana tullut selväksi, se ei ole halpaa.. Ely-keskukselta yrityksemme on saanut konsulttiapua, joka on alkuvaiheessa ollut merkittävä tuki. Lisäksi olemme löytäneet erittäin hyviä yhteistyökumppaneita mm. OAMK:sta ja Oulun yliopistolta. Ilman näitä yhteyksiä emme luultavasti olisi nyt, vuonna 2016, vielä tässä vaiheessa, että pystymme ylpeinä esittelemään SAKA-linjanraivaussahamme. Sahaa on toki tietysti mahdollista käyttää muuallakin, missä puista halutaan poistaa oksia turvallisesti, helposti ja taloudellisesti, puiden kasvua vahingoittamatta.

Linjanraivaussahan lisäksi ja ohella Heikki on kehitellyt muitakin suoraan kaivinkoneen puomiin kytkettäviä lisälaitteita helpottamaan ja nopeuttamaan sähköverkon rakentamista ja ylläpitoa.

SAKA-saha on patentoitu ja osalla muista laitteista on hyödyllisyysmallisuoja, CE-merkintä varmistaa laitteiden täyttävän lainsäätäjän asettamat vaatimukset.

Kun Heikki oli 18-vuotias, osti isä ensimmäisen kaivinkoneen. Heikkiä koneet kiinnostivat ja hän siirtyi pian tekemään töitä kaivurilla kokopäiväisesti. Tornion terästehdas, Tornion sähkölaitos ja Kemin sähkölaitos tulivat nopeasti tutuiksi työympäristöiksi. Kone korjattiin ja huollettiin itse ja sen lisälaitteet rakennettiin omassa hallissa.

Vuonna 1979 Heikki muutti Ouluun, osti oman kaivurikuormaajan ja teki urakointitarjouksen Oulun kaupungin energialaitokselle. Kaivurikuormaajan lisäksi hankittiin ratasalustainen kaivinkone vuonna 2009. Koneet ja laitteet Heikki on aina huoltanut ja korjannut itse omassa hallissa. Tässä työssä hän on usein joutunut käyttämään luovuutta, kekseliäisyyttä ja teknistä osaamista, jota on kertynyt ajan myötä töitä tehdessä ja jota Heikillä näyttää olevan jo geeneissä.

Vuonna 2002 Heikki sai koeajettavaksi kehitteillä olleen sähkölinjan vieruspuiden ja niiden oksien raivaamiseen tarkoitetun laitteen. Laitteesta ei lopulta tullut kaupallista tuotetta, mutta koeajosta jäi kuitenkin Heikin mieleen kytemään ajatus. Idea välillä unohtuikin kiireiden keskellä, kunnes nousi uudelleen Heikin mieleen vuoden 2010 aikana, kun uutisissa alkoi olla toistuvasti esillä lumisten puiden aiheuttamat sähkönjakelun häiriöt. Heikki päätti kehittää raivauslaitteen, kaivinkoneen lisälaitteena ja muutenkin uudella periaatteella toimivana…